Megjelentek a Babaváró támogatás- és a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendeletek.

Talán a legfontosabb változás, hogy aki nagyobb városban venne lakást, az már csak decemberig használhatja ki a CSOK lehetőségét. Ez a támogatási forma ugyanis 2024-től csak a meghatározott kistelepüléseken lesz elérhető. A Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK kondíciói is változnak a jövő évtől.

Így változik a Babaváró támogatás 2024. január 1-jétől

Jövőre csak a 30 év alatti nők számára igényelhető a támogatott hitel, ugyanakkor 10 millió forint helyett 11 millió forintos összeghatárral vehető igénybe. Amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig.

Ezek a változások lesznek a falusi CSOK-ban

Új lakás építése vagy vásárlása esetén NEM emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege (marad a maximum 10 millió forint), tehát az emelések kizárólag az eddig is kizárólag használt lakásokra elérhető falusi CSOK-ot érintik (maximum 15 millió forintnyi támogatás).

Egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra,

két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra,

három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

 

A meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg

egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra,

két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra,

három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

A kedvezményes csok-hitel megmarad, az összegek nem változnak

Továbbra is felvehetik majd a CSOK-igénylők a kamattámogatott lakáshitelt, de csak abban az esetben, ha egyébként a vissza nem térítendő támogatásra is jogosultak. A maximum felvehető hitelösszegek nem változtak:

két gyermek után legfeljebb 10 millió forintot,

három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot lehet felvenni új és használt lakás vásárlása esetén is.

Egy gyermek vállalása továbbra sem elegendő a kedvezményes hitelhez.

Abban az esetben, ha meglévő ingatlant korszerűsít az igénylő, a maximum hitelösszeg feleződik, 5 vagy 7,5 millió forint igényelhető a vállalt gyermekek számától függően.

 

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait teljességében a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5215. oldalától lehet elolvasni:

https://cdn.penzcentrum.hu/files/m/mk-23-103.pdf