Illeték, ügyvédi munkadíj… segítek összefoglalni, hogy mivel számolj!

Vevőként azt gondolhatjuk, hogy kifizetjük a lakást, és más nincs, ami a pénztárcánkat terhelné. Sajnos ez nem így van. Ami a jó hír, sok járulékos költség valóban elenyésző, de azért nézzük végig, mi mennyibe fog kerülni. 

A vevő számára a vételár mellett a legjelentősebb költség a vagyonszerzési illeték, ami az ingatlan értékétől függően akár több millió forint is lehet. A hatályban lévő törvény alapján az illeték mértéke a vásárolt ingatlan árának 4%-a, amit a vevő köteles megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Vannak azonban kivételek is: 

Ha a vevő még nem töltötte be a 35. életévét, és első, 15 millió forint érték alatti lakástulajdonát szerzi meg, csak 2% az illeték. De sajnos ma már elég kevés lakás kerül 15 millió forintnál kevesebbe, legalábbis itt a Közép-Dunántúli régióban. 

Ha a lakásvásárlók gyermeket nevelnek, vagy gyermekvállaláson gondokodnak lehetőségük van CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) igényelni. A jelenlegi szabályozás szerint a CSOK felvétele az ingatlanvásárlást illetékmentessé teszi. 

A vevőnek jelent költséget az adásvételi szerződés megkötésének ügyvédi munkadíja, amelynek mértékét általában ugyancsak a vételár határozza meg. Az ügyvédi munkadíj nagyságrendje nagyban változó lehet, érdemes előre több ügyvédet megkérdezni. 

Hiteles vásárlás esetén a vevőt plusz költségek is terhelik: az ingatlan értékbecslését és a szerződés közjegyzői hitelesítését a hitelt adó bankok kötelezően előírják. Ezek költsége a hitellel vásárló vevőket terhelik és több tízezer forintot is jelenthet. Érdemes bankfüggetlen pénzügyi szakértő segítségével kiválasztani a számunkra legjobb banki ajánlatot, mert sokszor ezeket a költségeket egy–egy akció keretében átvállalja a pénzintézet.

A Földhivatalban a vevőt, majd a bankot is be kell jegyezni a lakást tulajdoni lapjára. Ennek is van természetesen díja, alkalmanként 6600 (tulajdonjog), illetve 12.600 Ft (jelzálogjog).