Ingatlan vásárlásakor felmerülhet, hogy a teljes vételár egy részét előre ki kell fizetni. Ez az összeg az előleg vagy a foglaló. Nagyon nem mindegy, hogy milyen címszóval kerül a szerződésben rögzítésre, nézzük meg miért. 

Az előleg egy olyan szándéknyilatkozat, amivel a vevő a tulajdonos felé igazolja, hogy nyitott a vásárlásra. Ennek ellenére minden jogi következmény és veszteség nélkül bármelyik fél eltérhet ettől. Ebben az esetben a vevő visszakapja az előleget, ha lemond a vételről, és az eladó is elállhat az eladástól, ha például jobb ajánlatot ad, egyszerűen az előleg visszafizetésével. 

Mikor érdemes előleget fizetni?
Személyes véleményem az, hogy egyáltalán nem célszerű vagyis nincs értelme. Sem eladóként, sem vevőként. Hiszen nem jelent kötöttséget egyik fél számára sem. Nem jelent elköteleződést, bárki indoklás nélkül elállhat a vételi/eladási szándéktól, ez pedig általában egyik félnek sem érdek – persze ha komoly a vételi szándék. De ha például tetszik a kiszemelt ingatlan, szeretnéd kifejezni vételi szándékod, de azért még megnéznél pár további lakást, jog szerint adható előleg. Előnyös lehet, ha nem vagyunk még teljesen elköteleződve egy ingatlan mellett. Előnyös lehet az eladónak is, hiszen ha pl. kap egy jobb ajánlatot, az előleget visszafizetve elállhat a megállapodás teljesítésétől. Így viszont oda kanyarodunk, amivel kezdtem is: szerintem nincs sok értelme. Nem jelent biztosítékot egyik fél számára sem.

Mit jelent ellenben a foglaló? 

Ha megtaláltad az ingatlant, amit kerestél, mindenképpen foglalózd le! Persze nem eszetlenül, azonnal, de ha a tulajdonviszonyokat és egyéb lényeges tényezőket sikerült tisztázni, és minden rendben, akkor mihamarabb. A foglaló az előleggel ellentétben komolyabb vásárlási szándékot mutat. Így ha meggondolnád magad, akkor a jogszabályok által előírt következményei is drasztikusabbak. A foglalót is azért fizeti a vevő, hogy vásárlási szándékát bizonyítsa az eladónak, de a foglalóval egyfajta kizárólagosság, elköteleződés jön létre. Ha ennek ellenére a vevő visszalép, az adott foglalót elveszíti. Viszont ha az eladó lép vissza, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. 

A legfontosabb tehát, hogy csak akkor adj, vagy fogadj el foglalót, ha biztos vagy a dolgodban.

És ami még nagyon fontos, a szerződésből nyilvánvalónak kell lennie, hogy a vételár részeként kifizetett összeg foglalónak minősül. A Polgári Törvénykönyv nem határozza meg konkrétan ennek a mértékét, megegyezés kérdése. A gyakorlatban általában az ingatlan vételárának általában 10 százalékát kérik el, leggyakrabban készpénzben.