Íme néhány apró trükk, amiken akár az eladás is múlhat.

MIT TEHETSZ, HOGY A VEVŐJELÖLT BELESZERESSEN INGATLANODBA?

Az esetek legnagyobb százalékában az eladó ingatlan még lakott. Mondhatom, hogy sokszor okoz kihívást a megfelelő bemutatás, de sok esetben már a fotózás is. Pedig néhány apró “trükkel” sokat tehetnénk (tehetne a tulajdonos), hogy elősegítsük a mihamarabbi sikeres eladást.

Az ingatlanfelkészítés külföldön már egy külön szakma (home staging). Itthon sajnos sokszor arra sem lehet megkérni a tulajdonost, hogy a szennyes ruháját vagy a fogkeféjét elpakolja, ha fotózni érkezem, vagy ne adj isten már egy vevőjelöltet hozok az eladásra szánt ingatlanba.

 Pedig az első benyomásnak most még nagyobb jelentősége van, mint valaha. A folyamatosan szűkülő kereslet miatt egyre kisebb tóból kell kihalásznunk a vevőt. Éppen ezért meg kell fognunk már az első pillanatban. Már a lakásról készült képekkel.

 A megtekintők az esetek 98%-ban az első 10 másodpercben el fogják dönteni, hogy az az ingatlan kell nekik, vagy sem, főként az érzékszerveikre és az érzelmeikre hagyatkozva.

De hogyan tudjuk felkészíteni az eladó ingatlant? Íme néhány apró, de annál hasznosabb tipp:

 Tegyünk rendet, ne hagyjunk elöl mosatlan edényeket a konyhában, vagy szennyesruhát, illetve ne legyen poros a polc, mert a vevő próbálja majd magát elképzelni a leendő otthonában, de ha kosz vagy zsúfolt, “kupis” környezet fogadja, az minden esetben negatív kép lesz számára.

Most már jön a jó idő, sokáig világos lesz, de azért érdemes az ingatlanban a régi izzókat korszerűsíteni. Nem nagy befeketetés, és azon túl, hogy energiatakarékos, teljesen más megvilágításba helyezi az otthonunkat. Szó szerint. Sokszor van, hogy régi, sárga izzók fénye mellett kellene jó fotót csinálni az ingatlanról. Hiszen nem mindig van olyan szerencsénk, hogy ragyogó napsütésben fotózhatunk. Így viszont a képek hangulata teljesen más lesz. Komorabb. Nem azt a benyomást kelti, amit tulajdonosként szeretnénk. Ugyanez a helyzet az ingatlan bemutatásánál.

 Kicsit az első ponthoz kapcsolódnék még vissza: a személyes higiéniás tárgyainkat nem kell mindenkinek megmutatnunk. Amikor egy fürdőszobában 3 fogkefe, 2 borotva, 8 tusfürdő és 6 sampon van a kád szélén, a mosdó szélén és 3 pár zokni lóg a radiátoron, akkor nem feltétlenül fogjuk tudni jól fotózni. Illetve a megtekintéskor a vevőjelöltnek sem lesz jó érzése, ha ezt a zsúfoltságot látja. Sajnos sokszor nem együttműködőek a tulajdonosok ezen a téren. Gyakran megkapom, hogy “Ebben a lakásban élnek, miért baj az, ha ennek a jelei látszanak?” Nem baj, csak éppen maga a lakás nem látszik. Ha valóban el szeretnénk adni a lakás, szerintem annyit igazán megtehetünk, hogy ezeket a tárgyakat a fotózás/megtekintés idejére egy dobozba vagy zacskóba beletesszük és valamelyik szekrénybe rejtjük.

 Nemrégiben volt dolgom egy ezen a téren hajthatatlan tulajdonossal. A lakás makulátlan volt, gyönyörűen felújítva, igényes burkolatokkal. Csak éppen a fotókról ez egyáltalán nem derült ki. A padozat nem is volt kivehető a szinte minden négyzetcentimétert betakaró, kb 100 különböző méretű és mintájú szőnyegtől.

 Ágyazzunk be! A fenti okból nagyon fontos, hogy a fotókon illetve mutatásnál az ágy ne abban az állapotban legyen, ahogy reggel kikeltünk belőle.

 Figyeljünk oda az apró hibákra. A tulajdonos, aki bent él az ingatlanban, biztosan megszokta már pl. azt a pár hibát, gyerekrajzot a falon, de egy érdeklődőnek nagymértékben rombolhatja az összképet. Ha van rá módunk, javítsuk ki!

A végére hagytam a kedvencem:

Pusztítsuk el a szagokat! Nyilván ha nagyobb testű kutyus van az ingatlanban vagy dohányoznak, ez nem mindig egyszerű dolog. De javítani könnyedén lehet. Sajnos sokesetben számunkra megszokott szagok, amik nekünk fel sem tűnnek, az első pillanatban eldönthetik a bemutatás végkimenetelét. Egy odaégett étel “illata”, terjengő fokhagymaszag vagy a lefolyó nem épp kellemes bűze elrettentő lehet. Ráadásul könnyedén, egy jól időzített szellőztetéssel és egy illatosítóval megoldható lenne a probléma. 

Ezek sokak számára alapvető dolgok. De aki nem gyakran ad el vagy vesz ingatlant, mégsem feltétlenül gondol rá. Remélem segítettem ezzel a pár kis trükkel!