Számos rémtörténet kering az ingatlanbérbeadással kapcsolatban: sok az előítélet a bérlőkkel és a bérbeadókkal szemben egyaránt. Nem fog fizetni? Lelakja a lakásom? Nem tudom majd kitenni? Folyamatosan a nyakunkra jár majd? Ilyen és hasonló kérdések merülhetnek fel, persze sok esetben jogosan. De most nézzünk tulajdonosi szempontból a bérbeadást. Hogyan járjunk el, hogy megkíméljük magunkat a későbbi problémáktól.

A megfelelő bérlő a megfelelő ingatlannal kezdődik. Ha a lakás igényes, tiszta, akkor igényes bérlőjelöltekre (is) számíthatunk.

Szűrjük az érdeklődőket! Már telefonban faggassuk ki a jelöltet: akár munkahelyéről, családi állapotáról, életformájáról. Nagy segítséget jelentenek ma már a közösségi felületek. Itt is rápillanthatunk a leendő bérlőre, mielőtt személyes találkozót beszélünk meg. Kíméljük meg magunkat a felesleges köröktől! Személyesen az ingatlant már csak annak mutassuk meg, aki előzetesen a telefonban szimpatikusnak tűnt. Informáljuk le a megadott munkahelyen akár, sőt kérhetünk munkáltatói igazolást is. Aki tényleg valósat állít, az nem fog megsértődni ezen.

A legfontosabb a megfelelő bérleti szerződés. Sok „minta” kering a neten. Na de melyik forrás a valóban hiteles? Laikusként nehéz eldönteni. Jobb ha ingatlanos vagy ügyvéd segítségét kérjük, hiszen minden ezen múlik. Nem érdemes ezen spórolni! Olyan szerződés kell, ami mindkét fél érdekeit szem előtt tartva keretbe foglalja a későbbi együttműködést. A szerződés feltétlen tartalmazza az ingatlanban található bútorokat, berendezési tárgyakat tételesen. Illetve birtokba adáskor fotókat is készítsünk, amely a beköltözéskori állapotokat dokumentálja. Ezt küldjük el a másik félnek is emailben. Alapesetben célszerű úgy bérbe adni az ingatlant, hogy a szerződésben rögzítésre kerül, hogy kiköltözéskor a beköltözéskori állapotot kell visszaállítani. A szerződés mellékletében a fogyasztásmérők állását is rögzítsük. Ezeket is dokumentálni kell fényképekkel.

Rendkívül fontos a közjegyzői nyilatkozat! Nagyon fontos, és a tulajdonost védi, ha a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalják. Ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, vagy más okból megszegi a szerződést (jogszabály részletesen leírja ennek feltételeit), kiköltöztetése lényegesen könnyebb. Az elmaradt díjak behajtására pedig nem kell peres eljárást kezdeményezni a bérlővel szemben, hanem közvetlenül végrehajtás útján be lehet azt hajtani. Ha nem is foglaljuk okiratba a teljes szerződést, legalább egyoldalú, bérleti díj fizetésére és a kiköltözésre irányuló kötelezettségvállaló nyilatkozatot készítsünk a közjegyző által, melyet a bérlő aláír. Ez ma már teljesen elfogadott. Ugyan van költsége, de leginkább azt a felek felesben fizetik.

A bérbeadás is adóköteles Magyarországon. Magánszemélyként is! Ennek mértékéről és módjáról érdemes megkeresni egy könyvelőt.

Ha segítségre van szükséged ingatlanügyeid intézésében, segíthetek! Független-ingatlantanácsadás, egyedi díjakkal, kötelezettségek nélkül. A felmérés és a tanácsadás teljesen díjmentes.